— Witam jeszcze raz! Tak jak moi koledzy, poproszę o zadanie... przygotowałam już nawet dla ciebie więcej dowcipów, tak na zapas!
My body resembles a broken home.
Touched by the light, deceived by a dream,
I walk in the shadows just to be seen.
– Dobra, przyniosłem ten kubek. Podoba się? – rzuciłem, wyciągając rękę z przedmiotem w kierunku bramy.
W końcu powrócił i na telefonie zaprezentował to, co wytworzył. Miał świadomość, że miał być to obiekt, który należało wrzucić do kotła, ale zakładał, że wcześniej będzie mógł się nim nieco pobawić.
Bo oto pokazał mu kruczą kuszę - to jest kuszę przyozdobioną kruczymi piórkami oraz sztuczną ptasią głową na froncie. Oczywiście ustawioną tak, żeby nie zawadzała strzałom.
the devils have gone crazy.
- Który dom potrzebuje zatem pajęczego ratunku? Poniekąd chciałabym się w to wmieszać własnoręcznie. - wypaliła trochę bezmyślnie, ale dotąd interesowała się wyłącznie własnym kociołkiem i zaleceniami związanymi z finalną recepturą. Próby zdroworozsądkowego łączenia kropek w przypadku pająka odrzuciła zupełnie już na starcie. Ale chyba miłą odmianą byłoby wsparcie starań obcego domu w drodze po odzyskanie profesorów po tych wszystkich doszłych i niedoszłych epizodach sabotażu.
Słysząc głosy uczniów zbierających się pod Bramą, z nicości wychyliła nieśmiało głowa bezkształtnego ducha. Półprzeźroczysta forma z dwoma błyszczącymi punkcikami w miejscu oczu wsłuchiwała się przez chwilę w to, co mają jej do powiedzenia przybyli. Z nicości pojawiły się jeszcze trzy pary punkcików, a odpowiedzi rozbrzmiewały jednym z czterech głosów:
NANGOKU NO AORIYAE:
— Haaaa?! Czy ty mnie właśnie obraziłaś? Co to były za długaśne słowa pełne dziwnych brzmień? Jeżeli tak bardzo chcesz zadanie warte jakiejś nagrody, to proszę bardzo! Zrobisz je w tym swoim przeciwnym języku! Chcę, abyś przygotowała dla nas Halloweenowy tekst! No, czekam, czekam!
NISHIOJI MORI
— Patrzenie na was poprawiło mi już humor, dlatego zamiast żartów mam dla ciebie odpowiedniejsze zadanie, dziewczyno z domu Gryfa. Bardzo poważne. Chcę, abyś wysłała komuś okazyjną laurkę (nie dla mnie). Przed wysłaniem pokaż ją nam do sprawdzenia. Tak wiesz, dla pewności, że jest okej!
KAMEKICHI
— Z takiego kubka będę pić ze smakiem! Masz do tego talent, drogi uczniu! Dziękuję za udzielenie nam odrobiny twojego talentu! Oto moja skromna zapłata w zamian za twój trud!
otrzymujesz Odznakę Halloween 2023
dodana zostanie po evencie
MATSUDAIRA RYŌYŪ
— Oh, czy to... broń? Ciekawy pomysł. Zastanawiam się, jak to może wpłynąć na ostateczną formę mikstury. O, wydaje mi się, że już przybyła! Oto kusza z zaświatów, którą możesz dodać do swojego kociołka! Ciekawi mnie, co się wydarzy!
otrzymujesz Cukszyszka oraz Odznakę Halloween 2023
MAYA
— Hmm, hmm... wygląda na to, że Borsuki lub Węże radzą sobie nagorzej. Więc może pomożesz z ich kociołkami?
- Idę ją natychmiast wrzucić! Wygramy! - Zaklaskała w dłonie zadowolona puszczając duchowi oczko. Pobiegła w stronę sali z kociołkiem, bo mikstura nie mogła dłużej czekać. Każda minuta byłą ważna. W końcu inne domy także nie próżnowały.
Chcąc odzyskać wspomnień garść sposobem przeraźliwym,
Szkolna kadra wnet porwana, grozisz nam i straszysz,
Zapomniałaś chyba, że też jesteś częścią gryfiej braci!
Rinhanno, bądź pozdrowiona, wkrótce się żegnamy,
Zaznaj ukojenia, gdy znów miniesz wrota bramy,
Dzisiaj skąd przyszłaś tam wracasz, mikstura gotowa
Będę tęsknić i pamiętać o naszych rozmowach~
~ ~
Do listu dołączyła bułę z dżemikiem.
Po parunastu długich minutach wróciła z kartką, którą ostrożnie rozłożyła. Mori poczerwieniała na twarzy ze wstydu.
- Taką laurkę chcę wysłać do jednego z kolegów - oznajmiła niepewnie.
My body resembles a broken home.
Touched by the light, deceived by a dream,
I walk in the shadows just to be seen.
Wtem, olśniło ją.
Ukłoniła się duchowi, po czym pobiegła do sali informatycznej, w której wydrukowała swoje wypociny i powycinała. Kiedy wróciła, ułożyła na ziemi cały napis.
— Proszę bardzo! — zawołała. — Oznacza to tyle, co "cukierek albo psikus". A skoro o tym mowa... cukierka? — Wyjęła z kieszeni przywieziony z Korei okrągły słodycz o winogronowym smaku i zaproponowała rozmówcy.
And not expecting sorrow, chasing sorrow,
And drowning in the light of full moons on the night of will
Słysząc głosy uczniów zbierających się pod Bramą, z nicości wychyliła nieśmiało głowa bezkształtnego ducha. Półprzeźroczysta forma z dwoma błyszczącymi punkcikami w miejscu oczu wsłuchiwała się przez chwilę w to, co mają jej do powiedzenia przybyli. Z nicości pojawiły się jeszcze trzy pary punkcików, a odpowiedzi rozbrzmiewały jednym z czterech głosów:
DATE RETSU:
— Oczywiście, że z tym wygramy! Moje przedmioty są najlepsze! A skoro o tym mowa, to mam dla ciebie coś jeszcze! Tym razem postaraj się tego nigdzie nie wyrzucać, to dla ciebie.
NISHIOJI MORI
— Tak, tak. Laurkę. Czy w waszych czasach rysuje się jeszcze laurki z życzeniami, czy już całkiem polegacie na marketowym badziewiu? Oh, jednak ją ze sobą masz? No, no. Jest całkiem porządna. Warta nagrodzenia. Masz, to taki mały gratisik.
NANGOKU NO AORIYAE
— Co za dziwaczne znaczki! Nie rozumiem kompletnie więc mogę ci tylko wierzyć na słowo. Poza tym są tam dynie ii... chyba cukierek, więc zapewne masz rację. Z cukierków niestety już zeszliśmy do zera... wyssaliście nas ze wszystkiego, ale mam za to to:
MAYA
— Oh, mówię tu w imieniu całej grupy, ale wszyscy wysłuchaliśmy tego, co dla nas przygotowałaś. No i jeszcze ta kanapka z dżemikiem na koniec! A więc to tak szykuje się u was kanapki? Zabierzemy tę wiedzę ze sobą, w zaświaty. Sama to pewnie czujesz. Czas tyka, choć z bólem będzie nam zostawić tu takich uczniów na medal. Ale to jeszcze nie wasz czas... nie wasz...
Jednego wieczora, gdy księżyc ułożył się idealnie między słupami czerwonej bramy, wzgórze na której ustawiono torii pozostało ciche. Duchy zniknęły, choć ich słaba obecność nadal była wyczuwalna. Dokąd poszły? Co się z nimi stało? I czy nie zamierzały się z nikim żegnać?
Lista osób nagrodzonych odznaką: @Maya, @Matsumoto Takashi, @Kagami Yuichiro, @Kira, @Takashi, @Ichitarō, @Ichiro, @Ookami, @Tokugawa Miyohime, @Inu, @Katsumitsu, @Uesugi Kyōran, @Rengoku Hiroki, @Tatsu, @Yona, @Kurayami Saiyuri, @Hayamiri Suki, @Ishida Yoshimatsu, @Hīragi Kyōya, @Shirei, @Kitsune, @Yuta, @Nishiōji Ryōta, @Kamekichi, @Date Retsu, @Nishiōji Mori, @Nangoku no Aoriyae oraz @Taishiro (choć duchy do końca debatowały, czy nagradzać kogoś, kto planował masowy zrzut kapeluszy Muzana).